8R kihívás a fenntarthatóbb hétköznapokért

  Ha a Tetris challange-et kihagytad, ezt a kihívást még behúzhatod. Bevetjük a közösség erejét a hulladékcsökkentés érdekében. 

  Ha a Tetris challange-et kihagytad, ezt a kihívást még behúzhatod. Bevetjük a közösség erejét a hulladékcsökkentés érdekében. 

  A Hulladék Csökkentési Hét 2019 oldalán tanultuk a 8R kihívást, ami nyolc egyszerű hulladékcsökkentési lépést gyűjt egy csokorba. 

  Hogy miért R?
  A modell külföldről származik és világszerte használják, így R betűvel kezdődő angol szavak (melyeket máris megosztunk) segítik, hogy könnyen eszünkbe jusson a felsorolás.

  Hogy fenntartsuk a Hulladékcsökkentési Hét lelkesedését a HolZöldebb? Facebook oldalán 2019.11.25-től minden héten posztot indítunk egy R kivesézéséről, ahol arra invitálunk, hogy kommentben oszd meg, te hogyan alkalmazod ezt a lépést a hétköznapjaidban. Nagyon egyszerű, példákat gyűjtünk. :)

  A példáitokkal felhízlal Facebook posztokat ebben a blogbejegyzésben minden R alá belinkeljük, hogy itt mindig megtaláld és ötletet meríthess a többiek hétköznapjaiból.

   

  1. Reduce: Csökkents! Használj kevesebb anyagot, tárgyat, erőforrást! A kicsi szép!

  2. Replace: Helyettesítsd az adott terméket egy környezettudatosabb megoldással, szolgáltatással! Például vásárlás helyett bérelj!

  3. Refuse: Utasítsd vissza! Nem kell elfogadni azt, amivel nem értünk egyet, ilyen lehet a szórólap, a nejlonzacskó, vagy éppen egy ingyenes reklámajándék!

  4. Recycle: Gyűjts szelektíven és hasznosíts! Használj újrahasznosított alapanyagot, illetve gondold végig, ha készítesz valamit: mi lesz vele, amikor hulladékká válik?

  5. Reuse: Használd újra! Lehetne a feleslegessé vált terméket másra is használni? Például részeit felhasználni vagy más funkciót adni neki?

  6. Repair: Javítsd meg! Ha érdemes valamit megjavítani, vagy megjavíttatni, hosszabbítsd meg ezzel a termék életét!

  7. Rot: Komposztálj, gyűjtsd külön, hasznosítsd helyben! Mindenhol lehet komposztálni és nagyon jó érzés később a készkomposztba ültetni!

  8. Rethink: Gondold újra! Nincs jobb megoldás az adott problémára, ami kevésbé terheli a környezetet?

  +1: Repeat...: És kezd elölről!

  Felkészülni! Vigyázz! Rajt! :) 

  Hirdetés

  Hirdetés

  Hirdetés

  © 2023 holzoldebb.hu | powered by greenify