7 dolog, amit megígért a kormány klímavédelmi akciótervében / Miniszterelnöki évértékelő

Nyomtatás

A kormány a héten klímavédelmi akciótervet fogadott el, megalkották azt a programot, amellyel elérik, hogy 2030-ra a Magyarországon előállított villamos-energia 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében, vasárnap Budapesten.

A kormányfő kiemelte: komoly lépéseket kell tenni, hogy megvédhessék, amit elértek, "fenyeget a klímaválság, a demográfiai hanyatlás és baljós árnyak gyülekeznek az európai gazdaság fölött is."

Úgy látja, "a klímavédelem politikai divattá lett", a sok üres beszéd pedig lerontja az ügy komolyságát. Pedig ideje beszéd helyett cselekedni - mondta.

Megjegyezte: a klímavédelmi programból az is látszik, hisznek abban, hogy 2030-ban ez még rajtuk lesz számon kérhető.

 

20200216 blog klimavedelmi akcioterv

 

1. Illegális hulladéklerakók felszámolása

Kifejtette: július 1-jével megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását és megbüntetik a szennyezőket.

 

2. Egyszer használatos műanyagok betiltása

Betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, lehetővé teszik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását - sorolta.

 

2. Folyóink védelme

Hozzátette: megvédik a folyókat a külföldről ide érkező hulladékoktól.

  

4. Multik zöldítése, KKV fejlesztések támogatása

Orbán Viktor kitért rá: szigorúan fognak fellépni a Magyarországon működő multinacionális cégekkel szemben, előírják, hogy környezetbarát technológiákat alkalmazzanak. Emellett a következő két évben 32 milliárd forinttal támogatják a kis- és középvállalkozások megújuló energiatermelését.

 

5. 1 újszülött = 10 fa

Közölte: minden újszülött után tíz fát ültetnek, 2030-ra elérik, hogy az ország erdővel borított területe 27 százalékra növekedjen. A következő 10 évben meghatszorozzák a naperőművek kapacitását.

 

6. Elektromos járművek támogatása

Támogatni fogják az olcsó elektromos autók megjelenését és használatát, valamint 2022-től csak elektromos buszok forgalomba állítását fogják megengedni a városi közlekedésben - mondta.

 

7. Jön a Zöld Államkötvény

Hangsúlyozta: bevezetik a Zöld Államkötvényt, a kormány vállalja, hogy az ebből befolyó pénzt csak klímabarát programokra fordítja.

Összeállította: Steve
Forrás: MTI
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt