Igen, tényleg léteznek nagyszerű tengeri túrakajakok újrahasznosított műanyagból és igen, tényleg léteznek cégek, akiknek ez számít. Egy vízitúra egyébként sem kifejezetten környezetet terhelő tevékenység, de a holzoldebb.hu azokat a szolgáltatókat gyűjti, akik a hétköznapinál eggyel többet tesznek a környezetért. A Felfedezők csapatától ellestünk pár megoldást.

cikk kep blog1

Az Explorers-Felfedezők csapata 2017 óta vezet kenutúrákat és 2018 tavaszától kajaktúrákat is Magyarország vizein. Nem meglepő hát, hogy kiemelten óvja környezetét egy olyan csapat, akinek a természet a hangszere, melyen a boldogság hangjait játsza le túrázóik fülébe. 

Előfordulhat, hogy vízitúráról a sörrel és jó magyar pálinkával erősen átitatott, Dunán lecsordogáló felnőtt táborok jutnak eszedbe, de biztosan nem az Explorersről. A Felfedezők túrázó reggeltől (sőt gyakran hajnaltól) estig aktívan evez, hogy csodákat lásson a természet rejtett vízi ösvényein. Ezek a túrák egészségtudatos, teljes kikapcsolódást nyújtó sportprogramok, nem úszó söröshordók vonulása a vízen.

A Felfedezőknél a környezettudatosság a túravezetői csapat attitűdjéből fakad.
Kajakjaik nagy része Tahe Marine E-CO:RE széria, mely a 2018 tavaszi szezonban debütált. A szinte örök életre szóló kajakok 3 rétegéből a legbelső teljes egészében újrahasznosított műanyagból készült. Ahogy a gyártó fogalmaz: ezzel kifejezve a környezet iránti törődését és tiszteletét.

20180504 155353

A túravezető a túrán viselkedésével tanítja a túrázókat a természetjárás alapszabályaira. A környezetet meggyőződésből tisztelő túravezető mesél és tanít a környezetről, saját kulacsával túrázik, a PET palackokkal akkor találkozik, amikor evezés közben kihalássza őket a vízből. Mert gyakran összegyűjtik - nem csak túrázók szendvicseinek csomagolását, ha kell - de azt a hulladékot is, ami a vízi élővilágot veszélyezteti és “véletlen” mások után ottmaradt. A legjobban pedig azt élvezik, hogy a környezettudatos viselkedés ragadós, sok túrázó is csatlakozik túráról túrára a kulacsos-szemétszedős életstílushoz.

A tudatos túrázóknak lehetősége van az Explorers kisbuszával, a többi túrázóval és a hajókkal együtt utazni a túra helyszínére, ha nem szeretnének extra benzingőzt eregetni a természetjáró hétvégéjükön. És akkor még a közös utazások élményeiről nem is beszéltünk

cikk kep blog3 1

Érdekesen hangzik? Kövesd a Felfedezőket a friss túrakiírásokért és látogass te is velük csodás helyszínekre! A kulacsod ne hagyd otthon! :)

Hirdetés